Почетна / Епископ

Епископ

Eпископ Фотијe (Сладојевић)

Рођен је 1. фебруара 1961, у Дујаковцима код Бањалуке, од оца Стојана и мајке Стаје. На светом крштењу је добио име Раде. Основну школу је завршио у Чуругу, а Средњу техничку у Новом Саду. Дипломирао је на Богословском факултету Српске православне цркве 1988. године. Потом одлази на стручно богословско усавршавање из области Новог Завета у Ерланген (Немачка) и тамо остаје до 1990. године.

На празник светог великомученика Димитрија, 26. октобра/8. новембра 1990. године, постригао га је по чину мале схиме у светоархангелском манастиру у Ковиљу, а на Сабор светог Архангела Михаила, 8/21. новембра исте године, у истој светој обитељи, рукоположио га у чин јерођакона епископ бачки Иринеј. Идуће, 1991. године, на Светога Саву, рукоположен је у чин презвитера. Током 1992-1993. године службовао је, као јеромонах, у манастиру Бођанима. Од 1993. па надаље, припадајући и даље братству манастира Ковиља, суплент је Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима где га и затиче избор за епископа далматинског.

Епископ Фотије је хиротонисан 1999. на Духове у Саборној цркви у Сремским Карловцима, а за епископа далматинског устоличен је на празник Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског, 31. октобра исте године у Саборној цркви у Шибенику. По одлуци Светог архијерејског сабора епископ Фотије је постављен за в. д. ректора обновљене Богословије Света Три Јерарха у манастиру Крка (2002).

Године 1998. уписао се на трећи степен студија на Богословском факултету у Београду, где се усавршава у области новозаветних библијских дисциплина.

Поред послушања у манастиру свога пострига и у карловачкој Богословији, ревносно и савесно држи предавања у Алмашком Светосавском дому у Новом Саду и по другим местима богочуване Епархије бачке, учествује у многим радио-емисијама и телевизијским емисијама (са посебним успехом у ТВ-серији Буквар Православља) и објављује у нашој богословској периодици. Учествује на богословским симпозијумима и пастирским семинарима, на трезвен начин брани истину Православља од секуларних струјања нашега времена и секташке квазидуховности.

У Богословији је омиљен као изванредан предавач, савестан васпитач и духовник многим ученицима Богословије. И ван Богословије, највише у Новом Саду, тражен је и цењен као духовник, особито међу младима.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије свечано је  устоличен у Саборном храму Пресвете Богородице у Бијељини 17.09.2017. године. Епископ Фотије је на овом мјесту наслиједио владику Хризостома, који је изабран за митрополита дабробосанског.

У трон епископа зворничко-тузланског, владику Фотија свечано је  увео Његова светост патријарх српски Иринеј.