Почетна / Манастир Озрен / Прољеће у Манастиру Озрен
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Прољеће у Манастиру Озрен

Недалеко од Петрова, на свега неких 7 километара, на 340 метара надморске висине, опасана густом шумом, налази се још једна задужбина Светих Немањића, манастир Светог Николе Озрен. Смештен је на истоименој планини недалеко од насеља Петрово, на малој коси између Мераје и потока Крвавац с једне, и Рјечице, с друге стране.

Око овог бисера Православља у прелијепој природи свакодневно се окупља мноштво народа. За Велику Госпојину у манастиру и око њега дође 30, 40 хиљада вјерника, па тада Озрен заличи на град чији је центар црква Светог Николе а стазе манастирске порте – уличице којима се тиска велики број људи.

Трећег дана Васкрса овде се одржава и Васкршњи крос на коме учествују све основне школе из региона, па ту зна да се окупи и 4.000 малишана.

Сваки већи празник, Свету недељу или слободан тренутак народ овог краја и сусједних градова користи да се поклони Светињи и да ужива у прелијепо уређеном амбијенту манастирског комплекса и околне природе.

Прича о манастиру Озрен не би била заокружена без помена важне знаменитости. Наиме, у манастирској цркви налазе се мошти Св. мученице Марине, у народу познате као Огњене Марије, чија се друга рука налази у манастиру Ватопеду на Светој Гори. Такође у манастиру је и дио моштију Светог Цара Лазара.

У прољеће,када и природа почиње да се буди Манастир одише посебном љепотом. Љубазан разговор са Оцем Серафимом, који за свакога има времена, продуховљеност самог мјеста, мир и спокој, нетакнута природа никога не оставља равнодушним. Божија је воља била да све изгледа као рај на земљи. Свако ко једном сврати радо се враћа.

Необичан украс овог манастира су разноврсне биљке, али и двије хиљаде ружа које га окружују и о којима, као и о читавом манастирском комплексу, брину надстојатељ манастира Отац Серафим и Отац Сава. Изгледа невјероватно како малобројно братство успијева да одржава цијели манастирски комплекс тако уредним. На коју год страну кренете око манастира, свака биљка и сваки камен је на свом мјесту. Млади воћњаци на све стране, саксије тек посађеног цвијећа које ће за који мјесец процвјетати наљепшим цвјетовима заиста изгледају нестварно.

Преузето са сајта boljanic.com

О adminsi