Почетна / Велики Госпојински сабор

Велики Госпојински сабор

Манастир је познат по Великом Госпојинском сабору кад се код манастира окупи око 40.000 православних вјерника, овај црквени сабор је јединствен у СПЦ на којем се окупи оволики број вјерника без позивања и објављивања преко средстава јавног информисања, сабор се традицонално прославља 27 и 28 августа.

Ozren_01

На манастирском имању се налази и љековито извориште воде Калуђерица са којег свакодневно вјерници и поклоници точе и односе воду својим домовима. У манастиру се налазе мошти тј.рука св.великомученице Огњене Марине и честице моштију цара Лазара и краља Драгутина монаха Теоктиста ктитора и оснивача ове светиње. Видјети житије светих па преписати укратко о светитељима.

Манастирски локалитет је ваздушна бања по својој специфичности и разноликости у великом броју разних дрвећа од четинара до зимзеленог дрвећа и ниског растиња тако да људи долазе у шетње и на одмор на ове озренске просторе а сам Озрен је еколошки здрав јер нема индустрије и фабрика у близини који бих нарушавали околину. Сам манастир располаже капацитетом од 90 лежајева за смјештај поклоника. Манастир има своју економију на којој производи храну за своје потребе а о свему се брине манастирско братство које сачињавају 4 свештеномонаха на челу са Архимандритом Данилом. Манастирски комплекс је погодан за спортисте и рекреативце јер имају трим стазе за шетање и два полигона за мали фудбал.